Відмінності договору співробітництва та партнерського договору

Договір про співробітництво та партнерський договір. Що вони означають? Яка між ними різниця? Поясюємо в новій статті!

02.02.2022 19:05

Час читання: 12 хвилин

Клієнти theDoc. часто звертаються до нас із запитом підготовки договорів співробітництва та корпоративних договорів. Законодавство України – це надійний інструмент правового захисту себе чи свого бізнесу, але в той же час – дуже заплутане явище. Тому цілком логічно, що, зазвичай, люди не знають різниці між цими договорами, оскільки не розуміють їх відмінностей. Саме така зростаючи тенденція до цих правочинів і відсутність належної інформації в Інтернеті спонукала нас розібратися в цьому питанні. 

Що означає договір про співробітництво між двома особами?

Договір про співробітництво – це письмова угода двох сторін, згідно із якою вони зобов’язуються, не створюючи юридичну особу, діяти спільними силами для досягнення відповідної цілі, яка не порушує законодавство України.
Як і будь-яка юридична угода, договір про співробітництво має ряд особливостей, а саме:

  • стороною, що укладає цей договір, може бути як юридична чи фізична особа-підприємець, так і просто фізична особа;
  • утворення юридичної особи НЕ є наслідком підписання такого договору, тобто шляхом укладення договору про співробітництво лише утверджуються обов’язки та права кожної зі сторін;
  • кінцевий результат співробітництва не може порушувати закони України;
  • за договором результатом співробітництва може бути ціль, яка не пов’язана із отриманням грошових коштів; 
  • об’єднання вкладів сторін не є обов’язковим, тому співробітництво може здійснюватися й без цього. Варто роз’яснити, що вкладом можуть бути не тільки гроші або інше майно, а й вміння, знання, ділові зв’язки чи репутація особи. 

Що означає договір про співробітництво між двома особами

Слід зазначити, що єдиною юридично визначеною формою, за якою може бути укладений даний договір, є письмова.

В основному договір про співробітництво містить у собі інформацію стосовно юридичних обов’язків сторін, порядку ведення спільних справ, розподілу результатів співробітництва, строку дії договору, відповідальності осіб, порядку спорів тощо.

Доречі, договір про співробітництво ви можете скачати за посиланням.

Що таке корпоративний договір і які його переваги?

Корпоративний договір укладається особами для попередження та уникнення конфліктів та забезпечення надійної роботи партнерів по бізнесу.

Партнерство – це така організація господарської діяльності, за якої двоє або більше осіб об’єднують своє майно, стають співвласниками створеного підприємства, спільно управляють виробництвом і власністю, розподіляють прибуток та несуть відповідальність за своїми зобов’язаннями.

З’ясувавши поняття партнерства, можна наголосити на перевагах, які має корпоративний договір, а саме: 

  • дає можливість конкретизувати всі умови, що спрощує спільну роботу партнерів, оскільки кожен чітко розуміє свої зобов’язання та знає правила гри.
  • захищає вас, ваш вклад та вашу справу, оскільки клієнт підписує договір, в якому зазначені лише вигідні для нього умови. Тому, якщо ваш партнер вирішить піти проти правил, ви можете нагадати йому про зобов’язання, вказані цією угодою.
  • дає можливість чітко прописати скільки кожен партнер інвестує в бізнес або витрачає часу, як ділити прибуток та сплачувати збитки. Тобто такий договір дає можливість уникнути судових спорів.
  • дозволяє сконцентруватися на веденні бізнесу та ефективному виконанні завдань, оскільки, завдяки чітким положенням договору, партнерам не потрібно з’ясовувати стосунки між один одним.
  • укладення даного договору відбувається за простою процедурою.

Варто звернути увагу, що партнерство як вид правових відносин в Україні існує в двох формах: договірній і корпоративній. Договірна форма — це договір про спільну діяльність та договір концесії. А корпоративна форма – це корпоративний договір.

Щодо корпоративного договору, то це документ, за яким особи, що є учасниками товариства, закріплюють свої зобов’язання, згідно із якими вони реалізують свої права та  повноваження чи утримуються від їх реалізації. 

Говорячи про дану угоду, варто звернути увагу на важливі юридичні нюанси:

  • договір є безвідплатним.
  • документ може укладатися тільки у письмовій формі.
  • сторонами такої угоди може бути як саме товариство, так і треті особи.

Укладаючи цей документ варто звернути увагу на термін, під час якого всі, або тільки певні особи, які є учасниками товариства, не можуть відчужувати свою частку або можуть зробити це виключно за дозволом решти учасників. 

Щодо договору концесії, то в переважній більшості він не підходить для бізнесу, бо укладається з органом державної влади чи місцевого самоврядування з метою створити об’єкт концесії, суттєво поліпшити його або здійснювати його управління. 

Тож залишається ще договір про спільну діяльність, за яким сторони здійснюють підприємницьку діяльність, але без створення спільної юридичної особи. Так, наприклад, дві юридичні особи можуть об’єднатись для реалізації спільного бізнес-проекту.

Таке об’єднання відбувається шляхом передачі власних коштів, ресурсів тощо, а для того, щоб розуміти хто і за що відповідає укладається договір про спільну діяльність, який має бути поставлений на облік у контролюючому органі. Таким чином і податкова буде розуміти з кого запитувати сплату податків. 

В цьому випадку потрібно зрозуміти, що договір про спільну діяльність може бути лише у випадку, якщо сторони планують здійснювати підприємницьку діяльність, але без створення юридичної особи. Дані особливості відрізняють його корпоративного договору та договору про співробітництво. 

Яка різниця між договором про співробітництво та корпоративним договором?

  1. За договором про співробітництво особи, що є сторонами, не мають право отримувати жодного прибутку, відповідно здійснювати підприємницьку діяльність. Метою даної угоди є досягнення спільної цілі (мети). Що не скажеш договір про спільну діяльність, де основна мета — це отримання прибутку.
  2. Є випадки, коли договір про спільну діяльність потрібно поставити на облік у податкових органах, оскільки за цим документом юридична особа не створюється, а державному органу потрібно розуміти хто здійснює облік та сплату податків. Договір про співробітництво та корпоративний договір укладається у простій письмовій формі, але за бажанням сторін договору можуть бути нотаріально посвідчені. 
  3. Зазвичай корпоративний договір укладається між засновниками юридичної особи після створення юридичної особи та регулює питання, які пов’язані з корпоративним управлінням, питанням відчуження часток/акцій та вирішенням ситуацій з блокуванням тощо. Договір про співробітництво не вирішує цих питань, бо підписанти такого договору не є засновниками однієї і тієї юридичної особи. 
Відповідальність керівників підприємств за те, що вони нехтують сигналами «повітряної тривоги». Чому суд відмовляється приймати позов, підписаний за допомогою КЕПу? Підпис-EU – нова послуга, за допомогою якої українські громадяни отримують можливість підписувати різноманітні документи та контракти з партнерами з території ЄС Особливості організації та застосування документообігу у товаристві з обмеженою відповідальністю Договір міжнародного транспортного перевезення вантажу: особливості та права укладання Договір купівлі-продажу акцій компанії та його важливі тонкощі Договір комісії: особливості та основні функції Дата проведення господарської операції на документі не дорівнює даті, коли було накладено КЕП Де можна ефективно перевірити контрагента зі США та для чого це потрібно? Усе найважливіше про договір поставки товару

Завантажуйте потрібний договір коли завгодно, де завгодно та для чого завгодно.

Потрібна допомога?

Напишіть нам у Телеграм, якщо Вам необхідна допомога з пошуком