Нас все частіше питають, чи можна укладати договори віддалено, без особистої присутності. Відповідаємо. ⠀

23.02.2022 09:11

2

Автор: theDoc.

Взагалі в Україні вже давно є всі юридичні підстави для використання електронних документів замість паперових. Тому розглянемо найпопулярніші питання, пов'язані з електронним документообігом.

Чи можна надіслати електронні документи до державних органів та судів?

Так. Державні органи приймають електронні документи так само як і фізичні. Важливо, щоб вони були оформлені належним чином. До речі, до суду ви також можете подати документи в електронному вигляді.

Чи можна якось побачити електронний підпис у договорі?

У спеціальних програмах електронного документообігу підпис візуалізують для наочності. Якщо ж ви просто хочете його побачити, то з цим будуть складнощі, оскільки електронний підпис — це лише файл, який знаходиться там, де й сам документ.

Чи є можливість дізнатись, чий підпис на документі та перевірити його?

Існує універсальний спосіб перевірити електронний підпис у документі — завантажити його на сайт Міністерства юстиції України або в Дію. Вам стане доступна вся інформація щодо електронного підпису, у тому числі час підписання документа.

А в трудових відносинах електронні документи можна використовувати?

Наразі у трудових відносинах майже половину питань вже можна вирішувати за допомогою електронних документів. Але для цього на підприємстві має бути дотриманий спеціальний порядок, затверджений Міністерством юстиції України (інструкція про електронний документообіг). А державна архівна служба, підпорядкована Міністерству юстиції, має їх погодити.

А ви як вважаєте, чи скоро ми перейдемо повністю на цифрові документи?

Відповідальність керівників підприємств за те, що вони нехтують сигналами «повітряної тривоги». Чому суд відмовляється приймати позов, підписаний за допомогою КЕПу? Підпис-EU – нова послуга, за допомогою якої українські громадяни отримують можливість підписувати різноманітні документи та контракти з партнерами з території ЄС Особливості організації та застосування документообігу у товаристві з обмеженою відповідальністю Договір міжнародного транспортного перевезення вантажу: особливості та права укладання Договір купівлі-продажу акцій компанії та його важливі тонкощі Договір комісії: особливості та основні функції Дата проведення господарської операції на документі не дорівнює даті, коли було накладено КЕП Де можна ефективно перевірити контрагента зі США та для чого це потрібно? Усе найважливіше про договір поставки товару

Завантажуйте потрібний договір коли завгодно, де завгодно та для чого завгодно.

Потрібна допомога?

Напишіть нам у Телеграм, якщо Вам необхідна допомога з пошуком