Шлюбний договір: все, що потрібно знати

08.06.2021 16:23

укласти шлюбний договір

До укладання шлюбного договору більшість українських сімей відносяться неоднозначно. З одного боку всі більш-менш розуміють сенс цього поняття, а з іншого боку – “мої батьки жили без цього, то навіщо це мені?”

Сам правовий інститут був запроваджений у Сімейному кодексі Україні ще 1992 році, однак за статистикою лише 2,5% сімейних пар укладають шлюбний договір. Відсутність правової традиції, нерозуміння переваг та наявність архаїзму, за яким шлюбний договір – це трансляція недовіри, є основними причинами, за якими подружжя відмовляються від укладення шлюбного договору. Однак, якщо розібратись в основних деталях, то можна дійти висновку, що не такий страшний шлюбний договір, як його малюють. 

 

Скачати шаблон максимально повного шлюбного договору

 

Пропонуємо ознайомитись з 10 тезами, за допомогою яких можна зрозуміти, що таке шлюбний договір.

 

  1. Шлюбний договір може бути укладено особами, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, а також подружжям. Тобто шлюбний договір може бути укладено до та після реєстрації шлюбу.
  2. Шлюбний договір може бути укладений неповнолітньою особою до реєстрації шлюбу лише за письмової згоди батьків або піклувальника, яка засвідчується нотаріусом.  
  3. Форма шлюбного договору: письмова з нотаріальним посвідченням.
  4. Якщо шлюбний договір було укладено до реєстрації шлюбу, то за таких обставин він набирає чинності, тобто починає діяти, у день реєстрації шлюбу. Якщо ж шлюбний договір укладено подружжям, то він набирає чинності у день нотаріального посвідчення.
  5. Шлюбним договором регулюються тільки майнові відносини між подружжям. Також шлюбний договір може врегулювати майнові права та обов’язки подружжя як батьків.
  6. Шлюбний договір не може регулювати особисті відносини подружжя, а також особисті відносини між ними та дітьми. Це означає, що прописати скільки разів на тиждень дружина зобов’язана зварити борщ або хто буде разом з дитиною вчити уроки не вийде. 
  7.  Якщо використовується квартира або приватний будинок, право власності на яке належить одному із подружжя, то в шлюбному договорі сторони можуть домовитись про порядок користування ним та звільнення в разі розірвання шлюбу. 
  8.  Сторони можуть домовитися про закріплення права власності на майно за одним із них, якщо воно було придбане за час шлюбу. За таких умов класичний підхід поділу майна 50 % дружини та 50% чоловіка не діє.   
  9. Шлюбний договір може визначати порядок поділу майна в разі розірвання шлюбу. Це стосується наявного майна та майна, що буде придбано після укладення шлюбного договору.
  10. Шлюбний договір може бути змінено подружжям. Угода про зміну шлюбного договору нотаріально посвідчується. Зміни можуть бути внесені лише за умови, що коли і дружина, і чоловік погоджуються на такі зміни.

Скачати готові шаблони шлюбного договору

Завантажуйте потрібний договір коли завгодно, де завгодно та для чого завгодно.

Потрібна допомога?

Напишіть нам у Телеграм, якщо Вам необхідна допомога з пошуком